01 August 2014

Gaya Pemakaian Baju Melayu Anak Raja Negeri Perak.

DYTM Raja Muda Ahmed Sifuddin Ibni Almarhum Sultan Alang Iskandar
Negeri Perak sememangnya terkenal sebagai pusat adat. Kerna sejarah Kesultanan Negeri Perak itu sendiri mempunyai kaitan langsung dari Empayar Kesultanan Melayu Melaka. Berikut adalah gaya pemakaian Baju Melayu Anak Raja Negeri Perak yang di praktikkan sejak tahun 1890an dan mungkin lebih awal. Cara pakaian baju melayu tidak sedondong diperlihatkan oleh Almarhum Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak yang terdahulu.

Almarhum Sultan Sir Idris Murshidulazam Shah
Paduka Seri yang pertama mengenakan adalah Almarhum Sultan Sir Idris Murshidul'Adzam Shah Ibni Almarhum Raja Bendahara Alang Iskandar kemudian di praktikkan oleh Almarhum Sultan Alang Iskandar Ibni Almarhum Sultan Sir Idris Murshidul'Adzam Shah Kemudian disusuri oleh Almarhum Raja Muda Ahmed Sifuddin Ibni Almarhum Sultan Alang Iskandar. Keluarga Diraja Johor mengunakan pemakaian ini dengan mengenakan Baju Melayu Teluk Belanga semasa Almarhum Sultan Iskandar bersama-sama YM Raja Kobat Salehuddin Ibni Almarhum Raja Muda Musa [Diceritakan sendiri oleh Y.M Raja Kobat] terlihat Potret Almarhum Sultan Alang Iskandar didalam Kelab Polo Ipoh yang mengenakan Baju Melayu Cekak Musang berseluar hitam kemudian memuji dan mempraktikkan cara pemakaian tersebut.

DYTM Raja Muda Musa Ibni Almarhum Sultan Abdul Aziz
Kesimpulannya Anak Raja Perak mengenakan cara pemakaian baju melayu dua warna dan tidak sedondon dan terdapat jua sebuah cerita yang diperceritakan bahawa anak raja perak mempunyai pantang larang yang diperkisahkan dari turun temurun Sultan Idris Idris Murshidul'Adzam Shah. Benar ataupun tidak berhubung pantang larang tersebut hanya Allah SWT jua yang Maha Mengetahui akan sesuatu.

Almarhum Sultan Alang Iskandar Shah
Sebagai contoh yang jelas. Panglima Istana Negeri Perak mengenakan Pakaian ini iaitu Baju Merah, Samping Merah dan Berseluar Hitam. Anak-Anak Raja Perak telah lama praktikkan pakaian ini. 

Panglima Istana Negeri Perak
No comments:

Translate