21 February 2011

YBM RAJA SIR TUN UDA BIN RAJA MUHAMMAD - YANG DIPERTUA NEGERI PULAU PINANG PERTAMA


Pada 10 Ogos 1957, Raja Sir Uda Bin Raja Muhammad, Speaker Majlis Mesyuarat Undangan Federal, yang pernah berkhidmat sebagai Pesuruhjaya Malaya di United Kingdom diumumkan sebagai Gabenor Pulau Pinang yang pertama dalam Persekutuan Tanah Melayu Merdeka.

Pelantikan Gabenor tersebut dibuat oleh Baginda Queen Elizabeth II dan Majlis Raja-raja Melayu selepas berunding dengan Ketua Menteri, YTM Tunku Abdul Rahman Putra.

Gabenor yang dilantik ini kemudiannya telah melepaskan semua jawatan yang dipegang dan mula menyandang jawatan tersebut selama dua tahun mulai Hari Merdeka, 31 Ogos 1957.

***
YBM Raja Sir Tun Uda Bin Raja Muhammad Bin Raja Othman Bin Raja Omar Bin Raja Hassan @ Raja Busu (Keramat Lukut) Ibni Almarhum Raja Muda Nala ibni Almarhum Sultan Salehuddin (Raja Lumu).
(894 - (17 Oktober 1976) ialah Gabenor Pulau Pinang yang pertama yang berkhidmat antara 31 Ogos 1957 sehingga 30 Ogos 1967.

Dilahirkan di Kuala Langat, Selangor, Raja Tun Uda belajar di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Walaupun azamnya untuk berjaya, beliau tidak dapat mencapai kejayaannya dengan pantas kerana Tanah Melayu ketika itu masih diperintah oleh pihak British, dengan semua jawatan kanan dalam kerajaan dan perkhidmatan awam diperuntukkan kepada para ekspatriat British.

Walaupun demikian, beliau akhirnya mencipta sejarah apabila beliau menjadi orang Melayu yang pertama untuk memegang jawatan Setiausaha kepada Residen British Selangor dan kemudiannya Setiausaha Negeri Selangor yang pertama.

Raja Tun Uda ialah ahli Majlis Negeri Selangor dan Majlis Persekutuan sehingga serangan Jepun pada tahun 1941. Pada tahun 1946, beliau menjadi pegawai Kelas 1 B dalam Perkhidmatan Awam Malaya dan berkhidmat dalam berbagai-bagai lembaga dan jawatankuasa.

Apabila Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957, Raja Tun Uda dilantik sebagai Gabenor Pulau Pinang yang pertama. Antara masa beliau memulakan kerjayanya sebagai pegawai awam sehingga menjadi Gabenor Pulau Pinang, beliau memegang banyak jawatan dan menerima banyak anugerah untuk perkhidmatannya.

Selepas persaraannya, Raja Tun Uda menyertai sektor perdagangan sebagai Pengarah Oversea- Chinese Banking Corp. Ltd (OCBC) dan kemudiannya Pengarah Great Eastern Life Asuurance Co. Ltd. serta banyak syarikat yang lain.

Raja Tun Uda adalah seorang peminat tenis dan emas, selain daripada suka berkebun.

1894: Dilahirkan di Kuala Langat, Selangor

1910 (umur 16 tahun): Menyertai perkhidmatan awam

1914 (umur 20 tahun): Diterima masuk ke dalam Perkhidmatan Perkhidmatan Melayu (M.A.S.)

1924 (umur 30 tahun): Dinaikkan pangkat ke Kelas V, Perkhidmatan Awam Malaya (M.C.S.)

1939 (umur 45 tahun): Dilantik sebagai Setiaushaha kepada Residen British, Selangor

1947 (umur 53 tahun): Dianugerahkan dengan pingat C.B.E.

Februari 1948 (umur 54 tahun): Dinaikkan pangkat ke Kelas 1A dalam Perkhidmatan Awam Malaya (M.C.S.)

Februari 1948: Dilantik sebagai Setiausaha Negeri Selangor pada perisytiharan Persetujuan Persekutuan Malaya

1 Julai 1949 (umur 55 tahun): Menjadi Menteri Besar Selangor

1951 (umur 57 tahun): Dianugerahkan dengan pingat C.M.G.

1953 (umur 59 tahun):Dianugerahkan dengan Honorary Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (K.B.E.).

Julai: Dilantik sebagai Pesuruhjaya Tinggi untuk Malaya di United Kingdom
November 1954 (umur 60 tahun): Dilantik semula sebagai Menteri Besar Selangor.

24 Ogos 1955 (umur 61 tahun): Dilantik sebagai Speaker Majlis Persekutuan

31 Ogos 1957 - 30 Ogos 1967 (umur 63-73 tahun): Dilantik sebagai Gabenor Pulau Pinang yang pertama. Sebagai Gabenor, beliau juga merupakan salah seorang ahli Persidangan Raja-raja.

30 Ogos 1967 (umur 73 tahun): Dianugerahkan dengan pingat Darjah Utama Pangkuan Negeri, pingkat negeri yang tertinggi.

17 Oktober 1976 (umur 82 tahun): Meninggal dunia selepas suatu tempoh tidak sihat dan dianugerahkan dengan pingat Darjah Kebesaran Kerabat Diraja oleh Sultan Selangor kerana perkhidmatannya kepada negeri dan negara.

Rujukan

- Laman web Gabenor Pulau Pinang
- Arkib Negara

No comments:

Translate